Αποφασισμένος να περάσει και το νομοσχέδιο που παραδίδει σε ιδιώτες την επικουρική ασφάλεια εν μέσω καύσωνα ο Κ. Μητσοτάκης
Μετά το «χαρτζιλίκι» – προσβολή των 150 ευρώ για τους νέους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, αποδεικνύουν με τον πιο απτό τρόπο το πώς αντιλαμβάνονται την πολιτική απέναντι στη νέα γενιά.
Το ασφαλιστικό μοντέλο Πινοσέτ που έχει επεξεργαστεί το Μαξίμου μπήκε σε ηλεκτρονική διαβούλευση από την Τετάρτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιουλίου αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να περάσει και το νομοσχέδιο που παραδίδει σε ιδιώτες την επικουρική ασφάλεια εν μέσω καύσωνα.
Το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις», συνιστάτην αρχή του τέλους της επικουρικής ασφάλισης, το τέλος των επικουρικών συντάξεων, αλλά και το τέλος της ίδιας της κοινωνικής ασφάλισης που θα επέλθει σταδιακά με αφετηρία το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η εισαγωγή και εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος οικονομικής λειτουργίας στην επικουρική ασφάλιση και η ίδρυση ενός νέου, δημόσιου Ταμείου, του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.), το οποίο θα είναι αρμόδιο για τη διαχείριση της λειτουργίας της νέας επικουρικής ασφάλισης. Μέσω αυτού, επιδιώκεται η διασφάλιση της επάρκειας των επικουρικών συντάξεων των σημερινών νέων και μελλοντικών συνταξιούχων, όπως έγινε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ως απάντηση στην επίπτωση που έχει η δημογραφική γήρανση στο συνταξιοδοτικό τους σύστημα».
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Αυγή, σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει:
-Το νέο ταμείο που θα διαχειρίζεται τις εισφορές, το ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), το οποίο θα λειτουργεί εκτός e-ΕΦΚΑ!
– Η «ιδιωτικοποίηση» ή η «κεφαλαιοποίηση» της επικουρικής ασφάλισης σημαίνει τη μεταφορά, συσσώρευση και αξιοποίηση (εισφορών) εσόδων ύψους 77 δισ. ή 56 δισ. ευρώ σε βάθος 50 ετών, όπως θέλει ο κ. Τσακλόγλου. Εισφορές όμως τις οποίες θα στερηθούν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και οι σημερινές συντάξεις!
– Ο e-ΕΦΚΑ θα διαχειρίζεται τις ζημιές, το ΤΕΚΑ θα τζογάρει τα χρήματα των ασφαλισμένων σε τοποθετήσεις μεσαίου, χαμηλού ή υψηλού ρίσκου (σε συνεργασία με τους «πιστοποιημένους επαγγελματίες» της αγοράς) σε ομόλογα, μετοχές και αλλά αμφιβόλου απόδοσης προϊόντα, ενώ υπεύθυνος για τις επενδύσεις θα είναι ο ίδιος ο ασφαλισμένος!
Ασυλία για τα golden boys που θα τζογάρουν τα χρήματα των ασφαλισμένων
Προκλητική ασυλία με απαλλαγή από ποινικές και αστικές ευθύνες προβλέπεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, για τα golden boys που θα τζογάρουν στο χρηματιστήριο τα χρήματα των ασφαλισμένων.
Όπως επισημαίνει με ανάρτησή του ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας «Οι εταιρίες θα λαμβάνουν τα κέρδη από τις προμήθειες, οι εργαζόμενοι θα υφίστανται τις ζημίες από τις ενέργειες των ιδιωτικών εταιριών, που μάλιστα δεν θα έχουν και καμία ευθύνη αν η «επένδυση» πάει στραβά. Αυτός νομίζω λέγεται ατομική ευθύνη! Αυτό επίσης, δεν λέγεται δημόσια κοινωνική ασφάλιση!».
Το νομοσχέδιο επισημαίνει ο Διονύσης Τεμπονέρας «θα επιτρέψει σε ιδιωτικές εταιρίες, να διαχειρίζονται τις εισφορές των εργαζομένων, δίνοντάς τους την δυνατότητα, να «τζογάρουν» τον κόπο και τον ιδρώτα των ασφαλισμένων, στα εγχώρια και διεθνή χρηματιστήρια».
Εάν, όμως, πάει στραβά δεν θα έχουν καμιά επίπτωση αφού προκαταβολικά δια νόμου απαλλάσσονται από αστικές και ποινικές ευθύνες.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Διονύση Τεμπονέρα
«Μόλις δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση, το νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με τίτλο: «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά».
Είναι το νομοσχέδιο, που θα επιτρέψει σε ιδιωτικές εταιρίες, να διαχειρίζονται τις εισφορές των εργαζομένων, δίνοντάς τους την δυνατότητα, να «τζογάρουν» τον κόπο και τον ιδρώτα των ασφαλισμένων, στα εγχώρια και διεθνή χρηματιστήρια.
Πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες(για τις οποίες θα επανέλθουμε), χαρακτηριστικό, είναι το άρθρο 19 του νομοσχεδίου.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται εδώ και μήνες ότι, οι αποδόσεις των «επενδύσεων» των ασφαλισμένων είναι εγγυημένες και ότι, δεν εκτίθενται σημαντικά στον κίνδυνο των χρηματαγορών.
Ισχυρίζεται επίσης ότι, το ρίσκο είναι μηδαμινό και ότι ,οι ασφαλισμένοι στο μέλλον θα λάβουν ακόμα και έως 68% μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις.
Το άρθρο 19 όμως του νομοσχεδίου, που αφορά τα golden boys, που θα διαχειρίζονται και θα επενδύουν στα χρηματιστήρια, τις εισφορές των ασφαλισμένων, τους απαλλάσσει από κάθε «αστική ή ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους ή επ’ ευκαιρία αυτής…».
Οι εταιρίες θα λαμβάνουν τα κέρδη από τις προμήθειες, οι εργαζόμενοι θα υφίστανται τις ζημίες από τις ενέργειες των ιδιωτικών εταιριών, που μάλιστα δεν θα έχουν και καμία ευθύνη αν η «επένδυση» πάει στραβά.
Αυτός νομίζω λέγεται ατομική ευθύνη!
Αυτό επίσης, δεν λέγεται δημόσια κοινωνική ασφάλιση!»